Odla i gamla kläder, lönsamma restflöden, Circle Island

Välkommen till Veckans cirkulära #21 – om Houdinis middag skapad av grönsaker odlade i gamla kläder, hur British Sugar använder restflöden för att öka lönsamheten och en rapport om stadsdelen Ringön i Göteborg.

1 — MODE/MAT: Finmiddag odlad i gamla kläder
Titt som tätt återkommer jag till outdoorklädmärket Houdini som exempel på vad som är möjligt att göra när det gäller design för cirkulär ekonomi. Inom det biologiska kretsloppet har man länge arbetat med merinoull, ofta kombinerad med andra biologiskt nedbrytbara fibrer. För att visa att plaggen är komposterbara på riktigt och helt fria från kemikalier har man odlat grönsaker och svamp med komposterade kläder från Houdini som jordförbättringsmedel. Resultatet? Den vegetariska fine dining-upplevelsen The Houdini Menu som komponerats av stjärnkocken Sebastian Thureson och nyligen serverades till utvalda gäster. Väldigt, väldigt konceptuellt kan måhända tyckas, men poängen är tydlig. Se film från projektet här. Vill du prova själv? Jord från komposterade kläder finns att köpa i din närmaste Houdinibutik och Sebastian Thuresons meny finns tillgänglig för nedladdning.

 

2 — JORDBRUK: British Sugar gör restflöden lönsamma
Ett företag som förstått nyttan i att ta vara på restflöden är British Sugar. Under lång tid har man identifierat ”läckage” i produktionen och skapat en elegant modell av intern industriell symbios där restflödena idag blir råvara till tolv olika biprodukter, bland annat kalk, djurfoder, koldioxid på tub och matjord. Biprodukterna står idag för 25 procent av företagets intäkter. Ja, du läste rätt – 25 procent av intäkterna kommer från sådant som tidigare blev avfall. Och här pratar vi en gigant, British Sugar står för 60 procent av Storbritanniens efterfrågan på socker och äger Europas största sockerfabrik, en fabrik som är idag dessutom är en av landets största tomatproducenter, tack vare spillvärme som går in i ett enormt växthus.

 

3 — STADSUTVECKLING: Social cirkulär ekonomi på Ringön i Göteborg
Ringön är en unik stadsdel i centrala Göteborg i begynnande omvandling. Gamla verkstäder, återvinningsföretag och bilhandlare har nu fått sällskap av sådant som konsthallen Järnhallen och hippa co-workinglokalen Kolgruvan. Västra Götalandsregionen har finansierat förstudien Circle Island som undersöker hur synergier kan skapas mellan befintliga verksamheter och nyetablerade aktörer, för att skapa en ”social cirkulär ekonomi” som gör Ringön till ett centrum för reparationer, återanvändning, återproduktion och kretsloppsfrågor kopplade till odling och livsmedelsförädling. Förstudien har genomförts av hållbarhetskonsult Christer Owe.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.