5 konferenser att besöka i höst

Välkommen tillbaka till Veckans cirkulära! I #24 tipsar jag om intressanta konferenser och seminarier under hösten som helt eller delvis behandlar olika aspekter av cirkulär ekonomi.

1 — Åre Sustainability Summit, 22-23 september
De spektakulära vyerna upp mot Åreskutan och ut över Åresjön åt andra hållet utgör en närmast perfekt omgivning för ett evenemang med miljö i fokus. Åre Sustainability Summit, ÅSS, ordnas i år för fjärde gången. Cirkulär ekonomi är med som en av flera dimensioner av årets tema som utgår ifrån människans basbehov: att bo, äta och klä sig. Jag medverkar med en workshop under lördagen, och en monter i utställningen. Min känsla inför detta evenemang sedan tidigare år är att det har ett personligt tilltal som lyfter det över många andra hållbarhetsevenemang. I år ser jag fram emot att lyssna på såväl hållbarhetsansvariga på stora företag som Max, Lindex och Polarbröd som samtal om exempelvis regenerativt jordbruk. Samt att njuta av vandringar i de storslagna omgivningarna. Den vackra bilden över Åredalen är fotograferad av Martin Olson / Outdoorswe.

 

2 — Avfall och cirkulär ekonomi, 12 september, Lund
Lunds universitet bjuder in till ett eftermiddagsseminarium om Avfall och cirkulär ekonomi med utgångspunkt från ett antal examensarbeten, bland annat med fokus på kommunala återbrukssystem för möbler, upphandling av rekonditionerade möbler och kvalitetsmärkningar för återtillverkade produkter. Seminariet riktar sig till personer som arbetar med eller är intresserade av avfallsfrågor och cirkulär ekonomi inom kommuner, företag och universitet.

 

3 — Cirkulära Affärer, 11 oktober, Västerås
Cirkulära Affärer är en ny, lovande konferens i Västerås som vill ”visa på de många affärsmöjligheterna som ges när vi utgår från den cirkulära ekonomin och tar hjälp av ny teknologi, design, digitalisering och utvecklar samarbeten.” Medverkar gör företrädare för bland annat H&M, Repamera, Skanska, ABB, Tarkett, Sotenäs symbioscentrum och Swedish Algae Factory, som berättar om hur de på olika sätt bidrar till den cirkulära ekonomin. Du som läsare av Veckans cirkulära får 15% rabatt på anmälningsavgiften. Gäller t o m 8 september, ange kod CESE17.

 

4 — Plastics and Textiles Conference, 24-26 oktober, Göteborg
Konferensen Plastics and Textiles ordnas för femte året i rad på Chalmers i Göteborg, och har blivit en naturlig mötesplats där företrädare för industri, varumärken, akademi, politik och myndigheter i det nordiska området träffas och utbyter erfarenheter, diskuterar utmaningar och identifierar nya möjligheter inom plast- och textilvärlden. Mycket nischat förstås, men högintressant eftersom årets evenemang lägger fokus på hur en cirkulär ekonomi kan skapas kring dessa material. Bokar du senast 31 augusti får du 600 kr early bird-rabatt. Anordnas av forskningsinstitutet Swerea.

 

5 — Circular Economy European Summit, 14-16 november, Barcelona
Förra året var det premiär för den stora konferensen Circular Economy European Summit i Barcelona med tunga aktörer som Ellen MacArthur Foundation, Europeiska kommissionen, Katalanska regeringen, Barcelona stad och Philips i ryggen. Årets program är ännu inte satt, men boka datumen, och låt dig så länge inspireras av 2016 års talare som bland annat utgick från temat Circular Cities.

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.