I Veckans cirkulära #9 tipsar jag om en studieresa till Danmark i slutet av augusti för att inspireras av cirkulär ekonomi i vårt grannland. Dessutom om flytande hotell en masse, och affärsmodeller för att ta vara på skadade prylar från försäkringsärenden.
1 — FRITID: Sov i båt i sommar
I förra nyhetsbrevet skrev jag om Mooringo, en tjänst för att hyra ut outnyttjade båtplatser till båtgäster i behov av hamnplats, och en läsare hörde av sig och tipsade om den något besläktade tjänsten Docksurf. Här hyrs båtplatsen ut med ägarens båt kvar på plats, som ett flytande skärgårdshotell där besökare som kommer landvägen får ett nytt alternativ till exempelvis vandrarhem – och en möjlighet att uppleva båtlivet från bryggan och hur det är att vakna i en ruff. Samtidigt får båtägaren intäkter från båten de perioder den annars skulle vara outnyttjad.
2 — STUDIERESA: Följ med och inspireras av cirkulär ekonomi i Danmark
Danmark har varit tidiga med att anamma det cirkulära synsättet. Två uppmärksammade initiativ är Region Midtjyllands coachingprogram Rethink Business som under tre år med start från 2012 hjälpt företag och kommuner att röra sig i cirkulär riktning, och Kalundborg Symbiosis som binder samman ett antal industriföretag i ett kluster där ett avfallsflöde från ett företag går in som råvaruflöde i ett annat. Umeå kommun genomför just nu en förstudie om cirkulär ekonomi – som inspiration ordnas en studieresa till Danmark 22-23 augusti. Besök görs dels i Kalundborg, dels i Köpenhamn där delegationen ska samtala med bland andra företrädare för Rethink Business och Danmarks tidigare miljöminister Ida Auken som är stark förespråkare för cirkulär ekonomi. Studieresan är öppen för deltagare från hela landet – men det är kort varsel, anmälan bör ske under veckan. Mer info: laura.vidje@esam.se
3 — CIRKULÄR AFFÄRSUTVECKLING: Godsinlösen tar hand om skadade prylar
Företaget Godsinlösen hjälper aktörer med ”gömda” materiella resurser att utveckla affärsmodeller som tar vara på cirkulär potential hos dessa resurser. Låter det abstrakt? Rent praktiskt kan det exempelvis handla om att ta hand om mobiler, kameror eller andra förstörda saker som blivit försäkringsärenden. När en person utnyttjar sin försäkring övergår ägandet rent juridiskt till försäkringsbolaget, men detta utnyttjas sällan. Istället kastas den trasiga prylen eller hamnar i någon byrålåda. Godsinlösen tar hand om dessa saker, reparerar dem och säljer dem på nytt. Andra typer av företag som Godsinlösen riktar sig till med sin kompetens inom cirkulär affärsutveckling är transportbolag och flyttfirmor.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.