Nu är det revolution på gång


Sverige är inte först på bollen när det gäller cirkulär ekonomi. Det är däremot Danmark. Flera företag arbetar enligt cradle to cradle och nyligen tillkännagav Midtjylland att man storsatsar på cirkulär ekonomi som drivkraft i regionen.

Satsningen går under namnet Rethink Business – join the circular economy revolution. Målet? Att Danmark ska bli först i världen med att i stor skala, på alla nivåer, ställa om till en cirkulär ekonomi. Tanken är att nå resultat genom en plan i fyra steg:

1. Gör cirkulär ekonomi känt genom att skapa engagemang hos företag, regioner, medier, politiker, kommuner, gräsrötter, skolor och universitet.

2. Skapa efterfrågan för produkter och tjänster baserade på cirkulära ekonomiska principer. Ju större efterfrågan är, desto större är moroten för företagen att anamma cirkulära principer, och desto snabbare går omställningen.

3. Skapa handlingsplaner för företag så att de tar ledningen och tänker nytt kring sina produkter och tjänster.

4. Skapa nya konstellationer där företag, offentliga inköpare och konsumenter jobbar åt samma håll för att bygga en cirkulär framtid.

Under ett år kommer Rethink Business att engagera 1000 människor och 100 företag, NGO:er och statliga institutioner.

Heja Danmark!

 

(Frågan inställer sig förstås omgående: Vad skulle krävas för att Sverige, snabbt och kraftfullt, skulle skapa ett liknande koncept, förslagvis i resursstarka Västra Götalandsregionen, och ta upp kampen med Danmarks pågående omställning till cirkulär ekonomi?)

 

Karta Wikimedia Commons

3 reaktioner på ”Nu är det revolution på gång”

  1. Ruskigt klockrent upplägg. Det jag slogs mest av när jag hittade satsningen via Cradle People var hur snyggt de försöker engagera alla delar: ”företag, regioner, medier, politiker, kommuner, gräsrötter, skolor och universitet.” Viktigt för att få till omställning och hänga på Holland!

Lämna en kommentar