De 5 viktigaste cirkulära händelserna 2012

Puma InCycle + Mike Biddle

2012 var året då cirkulär ekonomi gick från briljant idé – till briljant idé som fler och fler har kännedom om. Här är de viktigaste händelserna under det gångna året som gjort denna utveckling möjlig, i Sverige såväl som internationellt.

1.
Rapporten Towards The Circular Economy från McKinsey och Ellen MacArthur Foundation som skisserar hur en cirkulär ekonomi kan se ut. Genom en övergång till cirkulär ekonomi har EU:s näringsliv 500 miljarder euro att spara – per år.

2.
Pumas tillkännagivande av den Cradle to Cradle-certifierade kollektionen InCycle som kommer under våren 2013. Innehåller bland annat komposterbara skor och plagg i återvunnen och 100% återvinningsbar polyester.

3.
The Gothenburg Award for Sustainable Development till pionjären inom plaståtervinning, Mike Biddle. Han mottog priset nästan på dagen 20 år efter att han startat sitt företag MBA Polymers som utvecklat en process som kan separera avfallsströmmar av kvalitetsplaster och skapa ny råvara som håller samma kvalitet som jungfrueligt material.

4.
Midtjyllands storsatsning på cirkulär ekonomi som drivkraft i regionen. Målet? Att Danmark ska bli först i världen med att i stor skala, på alla nivåer, ställa om till en cirkulär ekonomi. Ambitionen är att engagera individer, företag, offentlig förvaltning och politiker för att göra cirkulär revolution. Initiativet ska bli mycket intressant att följa.

5.
Nishikis cirkulära affärsmodell som bygger på att man abonnerar på elcyklar istället för att äga en cykel själv. Visserligen ännu inte ute på marknaden, men lovar väldigt gott för vad som komma skall av cirkulära affärsmodeller inom olika produktområden.

 

Bilderna visar Pumas komposterbara C2C-sko + Mike Biddle