Demonterbara bostadshus, cirkulära skyltar, regeringens delegation

Veckans cirkulära #34 handlar om världens första demonterbara bostadshus, företaget Accus som vill skapa skyltar för cirkulära materialflöden, och regeringens delegation för cirkulär ekonomi.

1 — ARKITEKTUR: Världens första demonterbara bostadshus byggs i Danmark
Av världens råvaruuttag går hela 35 procent till byggsektorn. I Sverige är en tredjedel av allt avfall rivningsmaterial. I Kina uppförs motsvarande 100 New Yorks under åren 2000-2020… Tänk om vi kunde bygga demonterbar arkitektur, där det ingående byggmaterialet efter byggnadens användningstid kan monteras isär och ingå i en ny byggnation? Precis det går det danska byggprojektet Circle House ut på, världens första bostadshus som byggs av material som ska kunna återanvändas utan att förlora i värde. Byggprojektet består av 60 huskroppar i Lisbjerg utanför Aarhus, konstruerade av betongelement, golv, gipsväggar och fasader som kan plockas isär. Husen ska stå klara till 2020. Kanske är det något med människorna i landet som skapade Lego som gör att man tar sig an den här typen av utmaningar och tänjer på gränserna för hur byggande kan göras – men jag är inte alls förvånad att det återigen är Danmark som visar framfötterna: Landet kan stoltsera med en rad företag som tillverkar byggmaterial utifrån de cirkulära kriterierna för Cradle to Cradle-certifieringen, och arkitekterna GXN/3XN som står bakom Circle House har formulerat sina cirkulära visioner för byggbranschen i böckerna Cradle to Cradle i det byggede miljø (2013) och Building Future (2015) (båda fritt nedladdningsbara).

 

2 — DESIGN/AFFÄRSUTVECKLING: Accus vill skapa cirkulära skyltar
Malmöbaserade företaget Accus designar och levererar skyltar till butiker, restauranger, kontor med mera. Skyltbranschen är, sett ur ett miljöperspektiv, djupt problematisk eftersom det som idag erbjuds är engångsskyltar som oftast går i containern när företaget flyttar eller byter grafisk identitet. Accus vill ändra på detta och utveckla modulära och standardiserade skyltar som fungerar med cirkulära affärsmodeller. Som stöd i sitt omställningsarbete har företaget jobbat tillsammans med Hållbar Utveckling Skåne. Helena Nilsson, projektledare på Hållbar Utveckling Skåne, har skrivit ett utförligt gästinlägg på CircularEconomy.se om arbetet med Accus och vilka utmaningar de mött på vägen mot en cirkulär affärsmodell.

 

3 — POLITIK: ”Medskick” till delegationen för cirkulär ekonomi
I regeringens utredning om cirkulär ekonomi, Från värdekedja till värdecykel, som presenterades för ett drygt år sedan föreslog utredaren Ola Alterå att en tidsbegränsad delegation för cirkulär ekonomi skulle tillsättas direkt under näringsdepartementet. Syftet skulle vara att få igång en bred samverkan för cirkulär ekonomi där stat, näringsliv, akademi, regioner och civilsamhället är delaktiga. För en månad sedan, den 12 april, togs så beslutet att tillsätta en sådan delegation. Mer information har sedan inte kommit ut och det är oklart vilka som ska ingå och under vilket departement delegationen ska ligga. För att stöta på regeringen har företrädare för flera viktiga branscher för den cirkulära utvecklingen (bland annat avfall, avlopp, biogas och vatten) skrivit ett upprop med ett antal ”medskick” till delegationen: planera för smarta systemlösningar, stimulera de lokala kretsloppen, säkra näringsämnenas kretslopp genom obligatorisk insamling och rötning av matavfall, och stärk exportstödet för teknik som främjar cirkulära lösningar.

 

+
”I framtiden tillverkar vi möbler för den cirkulära ekonomin redan från början”. I en intervju som Möbelbruket gjort med mig pratar jag design för cirkulär ekonomi inom möbelbranschen, det handlar bland annat om design för isärtagning, reparerbarhet och återtillverkning, möjlighet till uppgradering, och den eviga jakten på den tidlösa formgivningen, à la Arne Jacobsens Myran-stol, som kan motverka estetiskt åldrande.