CircularEconomy.se i DN Lördag

I det sista numret av Dagens Nyheters lördagsbilaga för 2012 blickar redaktionen framåt och försöker sia om 2013. Under arbetet med bilagan ringde journalisten Frida Oskarsson upp mig, för att höra sig för om cirkulära affärsmodeller.

Stort uppslaget på sidan två i DN:s lördagsbilaga från 22 december spanar Frida Oskarsson om hur vi ”med miljövänliga affärsmodeller och en ny företagscertifiering för rättvis handel” kanske kan shoppa schystare under 2013. Artikeln hänvisar till en rapport från Svensk Handel som pekar på att morgondagens konsumenter förväntar sig att företagen tänker med hjärtat och producerar ansvarsfullt. Texten kommer sedan in på cirkulär ekonomi:

Under 2013 kan affärsmodeller som bygger på cirkulär ekonomi, bli ett hett diskussionsämne i Sverige. Med cirkulära affärsmodeller menas produktframtagning som inte skapar något avfall; i stället används två olika kretslopp. Ett för industriella material som kan återvinnas till nya produkter utan kvalitetsförlust och ett för biologiskt nedbrytbara material som kan bli näring till jorden.

Några få svenska företag arbetar redan nu enligt en cirkulär modell. Exempelvis har designern Annika Matilda Wendelboe och företaget Bonkeli skapat klädkollektioner enligt principen ”cradle to cradle” (från vagga till vagga) vilket innebär att plaggen antingen är återvinningsbara eller nedbrytbara.

– Det är några år kvar innan cirkulära afärsmodeller blir vanliga här, men trenden sprider sig. I Holland har många företag ställt om till sådana afärsmodeller, i Storbritannien arbetar man med att få in dem i näringslivet och Danmark satsar stort på cirkulär ekonomi. Jag tror att det åtminstone kommer leda till ler diskussioner om cirkulär ekonomi i Sverige under 2013, säger Tobias Jansson som driver sajten CircularEconomy.se och är en av grundarna av livsstilsmagasinet Camino.

Läs texten i sin helhet genom att klicka på bilden till vänster eller på DagensNyheter.se (kräver prenumeration).

Cirkulär ekonomi är definitivt på gång. Vill du veta mer? Boka en föreläsning med mig, Tobias Jansson, under 2013.

God fortsättning på 2013!

Lämna en kommentar