Det är julklappstider, vilket i många fall innebär att stora mängder produkter designade för den linjära ekonomin läggs under granen. I Veckans cirkulära #28 tipsar jag om mer cirkulära klappar, och var man kan hitta dem.
1 — JULSHOPPING: Garanterat cirkulära klappar på ReTunas julmarknad
ReTuna i Eskilstuna är något så unikt som en galleria där alla 14 butiker säljer olika typer av återbrukade och upcyclade produkter: Kläder, cyklar, elektronik, leksaker, inredning, verktyg… ReTuna, som fyllde 2 år i början av december, har under året uppmärksammats internationellt. Det började med att bloggen Make Wealth History skrev om ”The world’s first mall for recycled goods”, ett 70-tal andra bloggar hakade på, och så småningom även World Economic Forum (!) som också satte ihop ett videoklipp med bilder och text som nu setts otroliga 18 miljoner gånger! På söndag, 17 december, ordnar ReTuna Re:Design:Julmarknad och på måndag är det Crazy Monday, en slags återkommande lagerrensning då produkter reas ut eftersom inflödet av avlagda saker till butikerna är så stort. (Passa också på att se de fyra små filmer om cirkulär ekonomi som jag var med och gjorde i samband med ReTunas invigning.)
2 — INVESTERING: Ge bort solel i Zambia
Om jag skulle ranka sådant som inspirerat mig mest under året så skulle det göteborgsbaserade företaget Trine komma väldigt högt på den listan. Trine är en investeringsplattform för lån till installation av solceller hos människor utan uppkoppling till elnätet, i länder som Zambia, Kenya och Tanzania. Hittills har nästan 200 000 människor fått tillgång till el genom Trines projekt. Varför inte ge bort ett presentkort på en mikroinvestering i jul? Det ger avkastning både i form av ökad levnadsstandard där solelen installeras, och som förräntade pengar när lånet återbetalas till julklappens mottagare.
3 — MODE: Sandqvist går mot återvunnet
Väsktillverkaren Sandqvist har varit med så pass länge nu att det går att tala om deras ryggsäckar och andra väskor som klassiker. Det handlar om kvalitetsprodukter som håller länge, och det i sig är att betrakta som cirkulärt. Sandqvists väskor domineras materialmässigt av ekologisk bomull och läder, men under året släppte man sin första kollektion i Cordura EcoMade, ett slitstarkt polyestermaterial med hög andel återvunnen råvara. När den första kollektionen kom i våras talade man om dessa väskor, måhända något pompöst, som ”inspirerade av skandinavisk arkitektur, råbetong och sommarnätter i storstäder” – hur det än är med sommarnätterna så är det grymt snygga, minimalistiska urbana ryggsäckar. Ambitionen är att alla syntetmaterial som företaget använder från och med F/W 2017-2018 ska innehålla så stor del återvunnen råvara som möjligt. Avlagda väskor kan lämnas in i alla egna butiker (Stockholm, Göteborg, London, Berlin), för en rabatt på nästa köp. I stockholmsbutiken finns också möjlighet att få väskor reparerade.
4 — INSPIRATION: Böcker, böcker böcker…
Boken som artefakt är knappast designad för att ingå i en cirkulär ekonomi – även om papper kan recirkuleras så är det ju frågan om downcycling, att materialet förlorar i kvalitet och därmed värde för varje återvinningsloop. I klassikern Cradle to Cradle från 2002, av William McDonough & Michael Braungart, blir detta faktum en poäng i argumentationen för att tänka om när det gäller produktdesign och material, och man valde också att trycka förstaupplagan på ett syntetmaterial designat för att kunna upcyclas i teknosfären. Oavsett hur det står till med böckers cirkularitet så behöver vi dem för att fylla på kunskap och inspiration. Cradle to Cradle och många andra boktips hittar du i min lista över böcker som är nyckelläsning för att få julkoll på den cirkulära modellen.
5 — JULSHOPPING: Materialsäkert på Adisgladis
Nära Mariatorget på Söder i Stockholm driver Adam Forslund en liten butik som mycket väl kan vara landets vassaste på kläder och accessoarer som funkar med den cirkulära ekonomin. Adisgladis, som butiken heter, är möjligen också landet charmigaste med stort patos för ”ekologiska naturmaterial, återvunna fibrer och funktionell hi-tech”. Här finns varumärken som MUD Jeans, Ecoalf, Armedangels, Knowledge Cotton Apparel, Pinqponq och Kings of Indigo som använder material som merinoull, lin, tencel, återvunnen polyester, återvunnen nylon, och, inte minst, upcyclad uttjänt brittisk brandslang (plånböcker från Elvis & Kresse). Dessutom mängder av lösningar för off-grid-aktiviteter, bland annat olika varianter av portabla solceller. Adisgladis har givetvis även nätbutik. Mer cirkulär julshopping är svår att hitta.
+
En prenumeration på magasinet Camino är ALLTID en bra julklapp. Jag är förstås jävig eftersom jag var med och startade Camino, som i år firade 10 år, men att det är Sveriges bästa magasin för hållbar livskvalitet är svårt att komma runt. Det gångna året har bland annat bjudit på ett nummer om utrensningstrenden med intressanta inblickar i vad som händer med alla de saker vi gör oss av med i strävan att leva minimalistiskt. Jag bidrog också som frilans med ett reportage om Green Solution House på Bornholm, Skandinaviens främsta exempel på arkitektur inspirerad av Cradle to Cradle. Vad nästa caminoår bjuder på får framtiden utvisa, men att det kommer finnas kopplingar till cirkulär ekonomi, delande, förbättrade materialflöden och nya affärsmodeller är ingen vild gissning.
Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.