Öl och bröd, hyrmodeller, Ola cirkulerar

Dags för Veckans cirkulära #12: Brödrester som blir öl och ölrester som blir bröd, en intressant masteruppsats om cirkulära affärsmodeller och en kampanj för att hjälpa regeringens utredare av cirkulär ekonomi.

Toast Ale

1 — MAT & DRYCK: Öl av restbröd, bröd av ölrester
44 procent av allt bröd som bakas i Storbritannien kastas – en siffra som nästan är svår att ta in. Tillverkarna av Toast Ale vill dra ett litet strå till stacken för att minska svinnet genom att utnyttja bröd som bagerierna slänger vid dagens slut som en ingrediens i sitt öl. Brödöverflödet bryts upp i stora krutonger som används i bryggprocessen och ”adds caramel notes that balance the bitter hops, giving a malty taste similar to amber ales and wheat beers”. Jag har ännu inte kunnat provsmaka detta cirkulära öl, men jag skrev om det på Facebook och fick då ett omvänt tips: Prinz bageri i Sörmland bakar bröd på restprodukter från bryggeriet Eskilstuna ölkultur. Kanske är det på sin plats att säga att cirkeln är sluten.

 

2 — NYA AFFÄRSMODELLER: Vilken potential har uthyrning och leasing?
Vilka branscher är mest lämpade för affärsmodeller som bygger på uthyrning istället för försäljning? Under våren 2016 skrev Max Källman masteruppsatsen Opportunities And Barriers for Circular Economy-Business Models för en examen i sociologi vid Göteborgs universitet. I uppsatsen har han intervjuat företag inom fem olika branscher – belysning, golv, fritidsutrustning, kläder och smycken – som alla provar uthyrningsmodeller och utmanar hur de dominerande företagen i branschen gör affärer. Med början den här veckan publicerar jag fyra inlägg på bloggen som Max Källman skrivit med utgångspunkt från uppsatsen, det första fokuserar på företagen JohannaN och Houdini. Läs också kortintervjun Hej, Max Källman!

 

3 — POLICY & POLITIK: Hjälp regeringens utredare av cirkulär ekonomi
I början av året tillsatte regeringen en utredning om ”hur handel med begagnat, samt reparationer och uppgradering av olika produkter kan öka. […] Det övergripande målet är att nå en mer resurseffektiv och cirkulär samhällsekonomi, som begränsar påverkan på miljön.” Utredare är Ola Alterå, tidigare statssekreterare i näringsdepartementet. Den 28 februari 2017 ska utredningen vara klar. Föreningen CradleNet:s ordförande Elin Bergman har i debattartiklar under våren uppmärksammat att utredningen möjligen missar målet genom att fokusera på återvinning och förbise vikten av cirkulär design och innovativa affärsmodeller. CradleNet lanserade därför under Almedalsveckan i somras kampanjen Hjälp Ola att cirkulera, för att hjälpa honom att ta fram ett underlag som gör Sverige bäst i världen på cirkulär ekonomi. Jag vill passa på att slå ett slag för kampanjen innan tiden rinner ut. Vad vill just du, i din verksamhet, se som förslag från utredningen för att gynna utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle? Skicka ditt förslag till Ola!

 

Prenumerera på Veckans cirkulära genom att fylla i formuläret längst upp i högerspalten.