Välkommen till Veckans cirkulära #51, om regenerativt jordbruk i en hoppfull film, kurs i permakultur och hörlurar på abonnemang från Gerrard Street.
1 — FILM: Hoppfullt om regenerativt jordbruk i The Biggest Little Farm
John och Molly Chester köper 80 hektar död mark på den kaliforniska landsbygden, som ett första steg i att förverkliga sin dröm om att lämna livet i staden och börja på nytt som jordbrukare. Målet är att skapa ett jordbruk i harmoni med naturen, med högsta möjliga biologiska mångfald. Dokumentärfilmen The Biggest Little Farm är det mest hoppfulla jag sett på en lång lång tid. På ett fåtal år förvandlar John och Molly den torra obrukbara biten land de köpt till en magisk sprudlande plats med liv precis överallt. De sysslar med regenerativt jordbruk i sin renaste form, allt de gör syftar till att bygga upp matjorden och stärka den biologiska mångfalden, år efter år. John och Molly stöter också på stora motgångar och tvingas in i en stundtals stapplande dans med ekosystemen, när de utmanas av prärievargar, sniglar, gnagare och andra inte helt lätthanterliga besökare. Filmen finns på SVT Play som Våran lilla bondgård.
2 — KURS: Utbildning i permakultur med kristidspris
Mycket av det som John och Molly i The Biggest Little Farm skapar på sin gård är inpirerat av permakultur (från perma(nent) (agri)culture), en uppsättning designprinciper som går att applicera på jordbruk, trädgårdsodling och mycket annan mänsklig verksamhet. Idén är att studera hur levande system fungerar och sedan lära sig att arbeta tillsammans med dem, istället för att lägga energi på att motarbeta dem. Förra sommaren gick jag en kurs i permakultur på Borrabo, en gård i djupaste Västergötland, i ändan av en liten, liten skogsväg som knappt finns på Google. Kursen var en av sommarens höjdpunkter för mig, jag åkte därifrån med mängder av insikter, inte minst om hur jord fungerar, och hur god jordhälsa skapas. Nu erbjuder Borrabo en digital kurs i form av föreläsningar, med enormt kunniga Ylva Arvidsson. För att ge alla som vill möjlighet att gå kursen har man satt ett kristidspris där du betalar mellan 0 och 1999 kr beroende på ekonomisk situation. Materialet finns tillgängligt under april och maj. Familjen som driver Borrabo har också skrivit den inspirerande och mycket detaljerade boken Permakultur! Framtiden i din trädgård, som är ett perfekt komplement till den digitala kursen.
3 — NYA AFFÄRSMODELLER: Hörlurar på abonnemang, nu i Sverige
För nåt år sen fick jag nys om Gerrard Street, ett nystartat holländskt företag som gör snygga och välljudande kvalitetshörlurar – som man inte kan köpa. Istället abonnerar man på lurarna, och är det nåt som strular eller går sönder så grejar Gerrard Street det, vilket underlättas av att hörlurarna är helt modulärt uppbyggda så att delar enkelt kan bytas ut. Jag brukar visa Gerrard Street som ett exempel på trenden ”Vardagslivet som tjänst” i mina föreläsningar. När jag pratat i Norrtälje i höstas kom en person fram efteråt och sa att han tyckte att Gerrard Street var intressant. Några månader senare fick jag ett telefonsamtal från samme man, Hans-Christian Weinhold, som berättade att han tagit Gerrard Street till Sverige! Från 90 kr/månad kostar det att abonnera på ett par lurar, ingen bindningstid. Använd koden ”Start2020” så får du som läser Veckans cirkulära första månaden gratis. Företag som vill abonnera på ett större antal hörlurar till sina anställda får fin rabatt (kontakta Hans-Christian Weinhold på länken ovan för mer info).