Sculptur, Trä 2019, klimat och cirkulär ekonomi

Välkommen till Veckans cirkulära #46, om 3D-printade möbler från svenska Sculptur, en utställning som ställer frågor om skog, trä och framtid, och en rapport som visar att cirkulär ekonomi är en nyckel i hanteringen av klimatfrågan.

1 — DESIGN: Sculptur 3D-printar möbler av gamla bilinredningar
Det svenska företaget Sculptur är bland de första i världen att kunna 3D-printa möbler och inredning i produktionsmässig skala. Först ut är loungefåtöljen Reform. Möblerna görs av 100 procent återvunna material, såsom ABS-plast från gamla bilinredningar. Materialen är också helt återvinningsbara, vilket göra att möblerna kan ”kvarnas ner” och bli nya produkter. Genom QR-koder som möblerna är märkta med blir det möjligt för den som tar hand om dem vid användningscykelns slut att veta vad de innehåller för material. Bakom Sculptur står bland annat Glenn Mattsing (bilden) som också ligger bakom Trash-Tiki, en flotte byggd av skräp från havet som seglade över Östersjön till Almedalsveckan 2018.

 

2 — UTSTÄLLNING: Trä i fokus på Virserums konsthall
Utställningen Trä 2019 Virserums konsthall i Småland är ”en väv av forskning och konst” som ställer frågor om vilka beslut som kommer krävas av oss som samhälle för att skapa lösningar inför framtiden, lösningar där skogen och trä som material kan spela en nyckelroll. Vid mitt besök hade jag stor behållning av en del av utställningen som visade en mängd exempel på träbaserad arkitektur runt om i världen, något jag ser som en aspekt av cirkulär ekonomi i och med att trä ingår i det naturliga kretsloppet och bidrar till att binda koldioxid så länge byggnaderna står. Pågår fram till 1 december.

 

3 — RAPPORT: 45 procent av utsläppen kan minskas med cirkulär ekonomi
I samband med klimatmötet i New York i slutet av september släppte Ellen MacArthur Foundation i samarbete med Material Economics rapporten Completing the Picture: How the Circular Economy Tackles Climate Change. Rapporten tar ett helhetsgrepp om potentialen som cirkulär ekonomi har att vara en nyckel i att nå klimatmålen. Bland annat framgår att 45 procent av klimatutsläppen härrör från materialanvändning och produkter (inklusive livsmedel), vilket gör att dessa utsläpp kan minskas genom en mer utvecklad cirkulär ekonomi.