Cirkulärt på Eurovision, Mångbrukets ekosystemtjänster, Oscar Jacobson

Veckans cirkulära #73: Om Eurovision-veckans hållbarhetsarbete, ett minimagasin om alternativa sätt att bruka skog och Oscar Jacobsons cirkulära butikskoncept.

1 – Cirkulärt på Eurovision

Var du en av de 160 miljoner människor som såg schweiziska Nemo ta hem Eurovision i lördags? Möjligen funderade du inte jättemycket på hållbarhetsarbetet bakom evenemanget just då, men om du är sugen på att veta mer om det gästar Veronika Hoffmann på Malmö stad, som lett arbetet, det senaste avsnittet av podcasten The Circular Economy Show. Det har funnits en strävan att arbeta cirkulärt på en rad olika sätt: Ingen ny infrastruktur skulle behöva tillkomma för evenemangen under Eurovision-veckan; 70 procent av dekorationer, teknik, scendelar med mera skulle vara lånade, hyrda eller återanvända och det som köptes nytt skulle kunna återanvändas i annat sammanhang; engångsmaterial skulle minimeras i serveringar och vatten på flaska vara bannlyst. Som en hjälp i arbetet har man certifierat evenemanget som ett Sustainable Event. The Circular Economy Show produceras av Ellen MacArthur Foundation och återkommer flera gånger i månaden med intressanta teman inom cirkulär ekonomi.

2 — Annorlunda sätt att bruka skog

En av principerna för cirkulär ekonomi är att regenerera naturen, det vill säga att återskapa och förbättra ekosystemen. Ett område där detta är särskilt relevant är skogsbruk. Skulle skogen kunna brukas på en mångfald olika sätt – så kallat mångbruk – med den gemensamma nämnaren att skogen får vara skog på riktigt och inte plantage i väntan på ”slutavverkning”? Och vad skulle det få för potentiellt positiv påverkan på de ekosystemtjänster som skogen bidrar med? Dessa frågor har jag under vårvintern arbetat med på uppdrag av föreningen Skogens mångbruk i projektet Mångbrukets ekosystemtjänster som finansierats av WWF. Utifrån en bred enkät och personliga intervjuer med 15 småskaliga företag i kategorierna besöksnäring, skogens mat, förädling, hållbar företagsutveckling och virkesproduktion har vi gjort en analys av deras bidrag till ekosystemtjänster och satt ihop en rapport i form av ett minimagasin. Kul uppdrag där jag genomfört intervjuer, skrivit reportage och gjort den grafiska formen för rapporten.

3 — Sustain by Oscar Jacobson

Det anrika svenska herrmodemärket Oscar Jacobson fyller 120 år i år. För att fira det har man öppnat butiken Sustain by Oscar Jacobson i Göteborgs kanske mysigaste gränd, Victoriapassagen. Sustain är ett cirkulärt butikskoncept där man kan köpa (och sälja) noga utvalda second hand-plagg, hyra kläder från nuvarande och tidigare kollektioner, hitta unika samples från provkollektioner och låta sy upp en kostym från överblivna tyger. Eftersom märket är en personlig favorit blev jag extra glad när jag ramlade in i butiken härom veckan, jag blev också glad för att det är ett exempel på ”cirkulär affärssymbios” på det sättet att det finns en samverkan med andra företag som erbjuder sina cirkulära produkter i butiken, bland annat möbler och annan inredning från No Name Vintage. Sedan tidigare finns Sustain by Oscar Jacobson på Birger Jarlsgatan i Stockholm. För mer om cirkulär affärssymbios se rapporten från projektet Kvarterets konsumtion 2030 – framtidsscenarios och koncept för cirkulär konsumtion i Västra Götaland.