Showroom för cirkulära produkter – del 2

NASA Sustainability Base

I Ronneby ligger Cefur, ett kunskapsnav som fokuserar på designstrategin Cradle to Cradle som drivkraft för lokal och regional utveckling. Rundvandringen i Cefurs visningsrum för cirkulära produkter fortsätter.

Cefurs verksamhetsledare Johan Sandberg står vid Pumas monter i utställningen och berättar om  plaggen i InCycle Collection, världens första Cradle to Cradle-certifierade kollektion med träningskläder, som kom våren 2013. När plaggen är uttjänta är tanken att kunden ska lämna tillbaka dem i en butik som har insamlingssystemet I:Co. Johan förklarar.

– Många ställer frågan ”hur får jag tillbaka det här till Puma?” och det är just det I:Co sysslar med. De är mellanhanden och plockar in gamla kläder. H&M har infört systemet i Sverige, man fyller en påse med kläder och lämnar in den och så får man en kupong som ger rabatt på nästa köp.

I:Co
I:Co tar emot alla typer av kläder och skor, bälten, väskor, hemtextilier och kuddar. Även underkläder och strumpor, hela såväl som trasiga, tas emot eftersom det handlar om mer än att sälja plaggen som second hand. När det gäller Pumas InCycle Collection så ska det som samlas in tillbaka till Pumas tekniska kretslopp (plagg i polyester) eller komposteras för att återföras till det biologiska kretsloppet (plagg i bomull, skor). I övrigt försöker I:Co hitta olika (åter-)användningsområden för de insamlade plaggen och de material som ingår i dem.

I:Co
En del av plaggen återanvänds så som de är (re-wear). Annat blir fyllning i kuddar eller stoppade leksaker och fyllnadsmaterial för byggindustrin, skor blir golv, löparbanor eller emballagematerial (downcycling). Ambitionen är dock att så stor del som möjligt av det insamlade materialet ska kunna bli högkvalitativa produkter där materialen används till designade väskor, plånböcker, datorfodral med mera (re-purpose/upcycling) eller att fibrerna återvinns för att kunna bli nya plagg (upcycling). Att döma av informationen på I:Cos webbsida så är de idag inte framme vid upcycling i särskilt stor utsträckning och framhåller att för att nå längre måste produkter designas rätt från början, med syftet att de ska ingå i ett slutet materialflöde.

För att nå längre måste
produkter 
designas rätt från början,
med syftet att de ska ingå i
ett slutet materialflöde

Internationellt blir I:Co mer och mer etablerat och förutom för Puma  samlar man idag in kläder för The North Face, Jack & Jones, Adidas, Foot Locker, Calzedonia, Carhartt, Esprit med flera andra stora tillverkare. I Sverige finns insamlingsboxar ännu så länge bara på H&M (och H&M-ägda Weekday).

Från Puma och I:Co till något helt annat – vi stannar vid montern för NASA Sustainability Base, ”the first space station on earth”, skapad av arkitektbyrån William McDonough + Partners utifrån Cradle to Cradle-principer.

Den här montern sticker ut en aning bland de övriga, som i första hand har fokus på enskilda produkter. Vad var det som gjorde att ni tog med NASA Sustainability Base?

– Det är kul att berätta historien om hur NASA kontaktar William McDonough och ber honom om hjälp att bygga en självförsörjande bas för långtidsboende på Mars, som ska utnyttja energi och förhållanden som finns där, och som ska producera vatten och mat. Och då vänder han på det och säger ”kan vi inte prova att bygga en sådan på jorden först?”, och det tände NASA på.


Den amerikanske arkitekten William McDonough är en av författarna bakom böckerna Cradle to Cradle, och The Upcycle och många av de idéer och principer som presenteras i de bägge böckerna finns implementerade i NASA Sustainability Base.

Energi alstras på plats genom solceller som ger upp till 120 procent av vad byggnaden behöver. Överskottet matas på elnätet – energimässigt är byggnaden alltså inte bara mindre dålig utan skapar ett positivt värde. Vidare utvinner byggnaden vatten ur luftens fuktighet, använt vatten renas på biologisk väg och regnvatten används för att spola toaletterna.

Ett avancerat system gör också
att byggnaden kan förutsäga vädret
och förbereda sig inför väderomslag

Klimatet i Californien där NASA Sustainability Base ligger kräver att byggnaden kyls. Detta sker dels genom att vind tillåts passera genom byggnaden, dels genom kylning på geotermisk väg genom att den kyla (13 °C) som finns nere i jorden plockas upp. Ett avancerat system gör också att byggnaden kan förutsäga vädret och förbereda sig inför väderomslag. Det naturliga ljuset tas tillvara på ett optimalt sätt som gör att de som arbetar i byggnaden endast behöver slå på artificiell belysing 40 dagar om året.

Med NASA Sustainability Base som inspiration tar sig nu Ronneby kommun an uppgiften att bygga enligt Cradle to Cradle-principer. Först ut är att bygga ”Sveriges friskaste förskolor” där giftfria material och ren luft inomhus är parametrar som prioriteras.

– Vi är redan igång med bygget av förskolorna och de kommer innehålla flera Cradle to Cradle-element, bland annat mattor från Desso. De är fullt återvinningsbara, både garnet och botten. Desso Airmaster fångar upp partiklar ur luften, vilket gör att luften blir renare än med ett hårt golv där dammet rörs upp.

desso_6275_610
En stor utmaning är att befästa idéerna om Cradle to Cradle hos dem som bygger. Förskolebyggena, som är relativt små projekt, är ett led i det arbetet.

Kommunen har arbetat fram ett
generellt kvalitetsprogram för
hållbar planering och byggande,
inspirerat av Cradle to Cradle

Kommunen har arbetat fram ett generellt kvalitetsprogram för hållbar planering och byggande, inspirerat av Cradle to Cradle. Programmet ska fungera som ett underlag för alla former av byggande framöver. Att bygga hundra procent Cradle to Cradle idag är dock svårt, för att inte säga omöjligt, eftersom alla typer av byggmaterial inte finns som Cradle to Cradle-certifierade.

Kilen, Ronneby
Efter förskolorna väntar ett betydligt större projekt. Centralt beläget, nära Ronneby resecentrum ligger det före detta industriområdet Kilen som ska få ny bebyggelse och fungera som ett pilotprojekt för Cradle to Cradle-byggande i stor skala.

Cefur fungerar som centrum för dialog kring byggprojekten, mellan medborgare och andra intressenter. De tar också aktiv del i planeringen av Kilen och är med och ordnar en workshop med inbjudna arkitekter under våren. Det blir en sorts arkitekttävling men på ett annorlunda sätt där byråerna får jobba fram grundspecen tillsammans, och därefter konkurrera om enskilda byggnader.

–––

Läs del 1 i rundvandringen på Cefur Showroom här. I den kommande del 3 diskuterar jag bioplaster med Johan Sandberg, tittar på det nya materialet Durapulp och bläddrar i barnboken Cradle to Cradle for Kids.

 

 

 

Foto Tobias Jansson (Cefur Showroom + Kilen), I:Co (insamlingslådor), William McDonough + Partners (NASA Sustainability base)