Välkommen till Veckans cirkulära #64, om Jord, hopp och kärlek, att vår bok om industriell symbios nu kan förbeställas och symbios som tema i en ny utställning.
1 — BOK: Vackert och hoppfullt om regenerativt jordbruk
I somras ägnade jag tid åt att läsa boken Jord, hopp och kärlek, som kom tidigare i år. När den luttrade reklammannen Per Anders Lugn letade efter en djupare mening i tillvaron hittade han… det regenerativa jordbruket. I boken reser Per Anders runt i Sverige och besöker bönder som vill arbeta med naturen snarare än mot den – människor som, med hans egna ord, ”alla har det gemensamt att deras drivkraft är en outtröttlig vilja att arbeta för att vitalisera ekosystemen och bygga matjord”. I Bohuslän träffar han Märta Jansdotter Aguirre, vd för Gröna gårdar, i Åre Jörgen Anderssson, fårbonde och debattör, i Ludvika i Dalarna den småskaliga regenerativa bonden Kristina Forsberg, och i Stockholm musikern Stefan Sundström (som ju även är känd för sina böcker om odling). Flera av de intervjuade har bidragit med texter, som Jörgen Anderssons klargörande översikt över naturens verksamma processer och Kristina Forsbergs vackra blogginlägg om gårdens första kalvs vacklande första dagar i livet, och hennes mormors djupa kunskap om att vårda och bruka en bit mark. Jord, hopp och kärlek är en hoppfull och lättläst bok med ett lättsamt språk, tänkt att inspirera den vanliga svenska konsumenten att välja mat som odlats för att vitalisera ekosystemen. Lägg till Jeanette Anderssons färgstarka och väldigt livfulla bilder och boken blir ganska så svår att motstå.
2 — INDUSTRIELL SYMBIOS: Nu kan vår bok Symbios förbeställas
Nu finns möjlighet att förbeställa min och Emma Dalvägs bok Symbios som kommer senare i höst, om samverkan mellan olika verksamheter där den enes avfall eller överskott bli den andres resurs. Boken, som är en introduktion till området industriell symbios med nedslag hos flera kända symbioser och ”länkföretag”, börjar också ta form utseendemässigt med hjälp av vår grymma formgivare Hannes Ahremark. Genom att förbeställa boken hjälper du oss att finansiera tryck och produktion, och blir en av alla länkar som gör boken Symbios möjlig. Det går också att boka föreläsningar och workshops med mig och Emma Dalväg som ansluter till bokens innehåll. Vid tidig bokning bjuder vi på böcker till deltagarna! Följ bokens utveckling under hösten och få smakprov från innehållet på Instagram, LinkedIn och Facebook.
3 — UTSTÄLLNING: Symbiosis på Färgfabriken
I vår bok om symbios skriver vi om att låta mänskliga industriella system efterlikna symbiotiska processer i naturen, vilket i slutändan ofta leder till konkreta saker som att dra rör mellan olika företag. Under sommarens arbete med boken kom den inspirerande nyheten att konsthallen Färgfabriken på Liljeholmen i Stockholm inleder hösten med en utställning som kallas Symbiosis. Här är anslaget ett annat, bredare och måhända mer filosofiskt. Det handlar bland annat om att använda begreppet symbios för att diskutera människans potential att både parasitera på den unika planet jorden är och utveckla självläkande och anpassningsbara system, samhällen och kulturer. Med ”symbiotiskt tänkande” har ett 25-tal konstnärer och forskare tagit sig an breda, sammanlänkade utmaningar. ”Enskilt kan människans olika system, som städer, handel, produktion och transporter, vara spännande och välfungerande, men sammanslagna konkurrerar de ofta med både varandra och planetens sköra system.” Symbiosis kan ses till och med 28 november. Bilden är en detalj av en installation av John Jacobsson.